Sedan starten har Riks publicerat mer än 852 timmar videomaterial på Youtube. Hur tar man reda på vad som diskuteras i ett så stort material? Ett sätt är att titta igenom alla videos och försöka avgöra vad som är de huvudsakliga samtalsämnena i respektive klipp. För att sedan veta hur samtalsämnet diskuteras ges varje samtalsämne tre beskrivningar.
Det är den här uppgiften vi har använt AI för.
Aftonbladet har låtit omvandla all video till text och sedan använt AI:n GPT-4GPT-4 är den senaste versionen av företaget OpenAIs AI, samma teknik som ligger bakom tjänsten ChatGPT. GPT är en statistisk algoritm som tränats på en stor mängd text. Konkret betyder det att GPT:s svar är det mest sannolika baserat på de texter den tränats på. För att ta ett enkelt exempel: Är en banan gul? Ja, för det är den färg som oftast används för att beskriva bananer i text. för att analysera texterna. AI:n har hittat ett eller flera samtalsämnen i varje video, och varje samtalsämne (markeras gult i texten) har fått beskrivningar (markeras gråblått) som visar hur ämnet diskuteras. Det här är alltså inte nödvändigtvis citat från klippet, utan det är AI:ns analys av hur ämnet diskuteras.
Som exempel kan vi ta ett klipp från september 2021 som heter ”Dagens partiledardebatt sammanfattad av Riks” och är 21 minuter långt. Här lyfter AI:n tio olika samtalsämnen. Ett är Magdalena Andersson som beskrivs som kompromisslös, hård och kall.
Samtalsämnet Sverigedemokraterna i samma klipp beskrivs som ihärdiga, nationalistiska och pionjärer.
Det finns utmaningar med att använda GPT, och du kan läsa utförligare om metoden bakom denna artikel här.
GPT pekar ut drygt 10 000 olika samtalsämnen i de olika klippen. Här nedan är de 25 mest återkommande samtalsämnena enligt den.
Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna ligger ganska överlägset i topp, följt av immigration, regeringen, och Miljöpartiet.
Ämnena har fått 82 000 beskrivningar av GPT. För att få reda på om samtalsämnen diskuteras på ett positivt, negativt eller neutralt vis har vi låtit en annan AIHär har Aftonbladet använt sentimentanalysen ”Twitter-roBERTa-base” för att kunna klassa samtalsämnenas beskrivningar. Det är en AI som tränats på nästan 58 miljoner tweets. Som alla sentimentsanalyser är den inte hundraprocentig i sin träffsäkerhet. Till exempel klassas ”populär” och ”impopulär” som ”neutrala”, och ”nationlist” som ”negativt”. analysera beskrivningarna och klassa dem. Nästan 59 000 är enligt AI:n neutrala, 22 000 negativa och drygt 1 100 positiva.
AI-analysen visar alltså att det finns en negativ slagsida i Riks videos om man jämför med hur mycket som kan beskrivas som positivt.
Inom beteendeforskning talar man ibland om ”negativity bias”. Det betyder att det som uppfattas negativt framkallar en starkare känslomässig reaktion hos människor än det som är positivt.
En negativ slagsida är därför inte särskilt märkligt om man är en nyhetsförmedling. Folk klickar oftare på det som är negativt. Det som skiljer Riks från andra nyhetsförmedlingar är åt vilket håll negativiteten riktas, samt vilket uttryck den har. Det blir tydligt när man undersöker hur videoklippens olika samtalsämnen beskrivs.
Vi kan börja med två politiska frågor som har varit aktuella det senaste året. Elkrisen har eldat på diskussionen om vad som är framtidens elkällor. I Riks är det framför allt två sätt att producera el som diskuteras: vindkraft och kärnkraft.
Vindkraft – Här ser man en visualisering på hur Riks diskuterar vindkraft i sina videos, enligt AI:n GPT.
Varje boll är AI:ns beskrivningar på hur vindkraften diskuterats i Riks sändningar. Ju större bollen är, desto oftare används just den beskrivningen av ämnet. Om en boll är röd betyder det att beskrivningen klassats som negativ. Grå är neutral och blå positiv.
Enligt AI:n diskuteras alltså vindkraft mest som opålitlig och otillräcklig i Riks. Båda dessa klassas som negativt laddade begrepp.
Kärnkraften då?
Kärnkraft – Överlägset vanligast är att den är kontroversiell. Det enda negativa är att den är underutnyttjad och missförstådd. Enligt resultatet från AI-analysen är alltså vindkraften en tydligt mer negativt beskriven fråga i Riks.
Låt oss kika på ett av Riks favoritsamtalsämnen – invandring.
Invandring – Invandring beskrivs också som kontroversiell, men även problematisk, utmanande, splittrande och kostsam.
Invandrare då?
Invandrare – När invandrare diskuteras är de arbetslösa, okontrollerade, överrepresenterade, farliga och dömda.
Låt oss titta på de politiska partierna. Socialdemokraterna är ett av Riks vanligaste samtalsämnen. Hur beskrivs de av AI:n?
Socialdemokraterna – De är hycklande, maktgalna, manipulativa och inkonsekventa.
Sverigedemokraterna – Sverigedemokraterna å sin tur är inflytelserika, kritiska och kontroversiella. Det enda negativa är att de är felaktigt framställda.
Även bland partiledarna för riksdagspartierna ser man tydliga skillnader.
Jimmie Åkesson – Jimmie Åkesson är en kontroversiell, kritiserad, kritisk partiledare och politiker. Han är också arg och felaktigt tolkad.
Magdalena Andersson – Magdalena Andersson är en ny defensiv statsminister. Hon är också oansvarig, hycklande och oduglig.
Annie Lööf – Den partiledare som förekommer oftast i Riks sändningar som samtalsämne är enligt AI:n den förra centerledaren Annie Lööf. Hon förekommer som samtalsämne nästan dubbelt så ofta som den tidigare statsministern Stefan Löfven, och nästan fyra gånger oftare än Jimmie Åkesson.
Annie Lööf är en inflytelserik hycklare. Hon är inkonsekvent, impopulär och obeslutsam.
Vissa ämnen kan beskrivas olika över tid. Regeringen är ett sådant exempel. Låt oss börja med hur ”regeringen” beskrivs fram till valet 2022.
Regeringen (fram till valet 2022) – Regeringen beskrivs under den här tidsperioden i väldigt negativa termer. Den är oansvarig, ohjälpsam och ineffektiv.
Jämför det med hur regeringen beskrivs i klipp som publicerats efter valet i fjol.
Regeringen (efter valet 2022) – Sedan september förra året beskrivs regeringen annorlunda. Nu är den främst ansvarig.
De här beskrivningarna är inte citat från Riks videoklipp, utan bör snarare ses som en sammanfattning av hur samtalsämnena diskuteras.
Dick Erixon säger till Aftonbladet att han inte tycker att kanalen har ett ”sverigedemokratiskt” perspektiv i sin rapportering:
Vår ambition är att det ska vara en bred förmedling av konservativa perspektiv. Av de gäster vi har haft är det många som inte alls tillhör något etablerat politiskt parti.
Sedan Riks börjat få en allt större följarskara har kanalen också fått allt större uppmärksamhet. Den har anklagats av kritiker och politiska motståndare för att ha en hård retorik som hetsar till hat och hot i politikens Sverige.
Aftonbladet har gått igenom allt som sagts i kanalen om några utvalda samtalsämnen för att se hur samtalstonen är. Hur talar man om olika samtalsämnen? Uppmanar man till hat och hot?
Om Aftonbladet
Text & datajournalistik: Johan Ekman
Design & koncept: Daniel Kozlowski
Videoredigering: Viktoria Hummelstedt
Utveckling: Ulrika Andersson, Vasilios Hatciliamis, Rudolf Hersén, Gustav Utterheim
Redaktionell utvecklingschef: Titti Jersler
Chefredaktör och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Support: Kontakta kundtjänst
Användarvillkor ● Personuppgiftspolicy ● Cookiepolicy ● Nyhetsbrev