Aftonbladet

UNIK AI-GRANSKNING

Så låter SD:s propaganda

Del 1

Riks – Sverigedemokraternas megafon

UNIK AI-GRANSKNING

Så låter SD:s propaganda

Del 2

Vad är Riks?

UNIK AI-GRANSKNING

Så låter SD:s propaganda

Del 3

Vad pratar man om på Riks?

UNIK AI-GRANSKNING

Så låter SD:s propaganda

Del 4

”Ord leder till handling”

Riks – Sverigedemokraternas megafon

Webbtv-kanalen har sedan starten i november 2020 blivit Sverige­demokraternas kanske viktigaste propagandaorgan. Från en påkostad studio sänds dagligen budskap om etablissemangets haveri, Sveriges förfall, och invandrares brottslighet.

Med hjälp av AI har Aftonbladet analyserat tusentals videoklipp och finner en värld där politiska motståndare ständigt angrips och där tonen är hård och dystopisk. Det här är Riks – Sverigedemokraternas propagandakanal på Youtube.


Samtalsklimatet i svensk politik beskrivs ofta som polariserat och respektlöst. Partierna skyller gärna på motståndarsidan som ansvarig för tonhöjningen. Men en aktör pekas ofta ut som särskilt ansvarig för utvecklingen. Tv-kanalen Riks har sedan lanseringen i november 2020 växt till den största parti­knutna kanalen på Youtube. Det finns i dag inget annat parti som har ett motsvarande genomslag på sajten.

En del av utbudet på Riks youtubekanal.

En del av utbudet på Riks youtubekanal.

Dagligen publiceras klipp där Sverige­demokraternas politik kan nå partiets anhängare ofiltrerat. Kanalens genomslag har gjort den till en viktig informations­källa för många svenska väljare. Men vilken bild är det som förmedlas?

Med hjälp av artificiell intelligens har Afton­bladet analyserat tv-kanalens publiceringar. Vi har använt oss av den populära AI:n ChatGPT för att analysera klippen och hitta vilka som är klippens samtals­ämnen. Därefter har vi bett den att ge samtals­ämnena tre beskrivningar vardera. Slutligen har be­skriv­ningarna klassats som antingen ”positiva”, ”negativa” eller ”neutrala”.

Även om den vanligaste klassificeringen är ”neutral” visar datan att den negativa världsbilden är långt mer vanlig än den positiva. Bilden som målas är av ett Sverige i förfall och Sverigedemokraternas politiska motståndare pekas ut som ansvariga.

Antalet negativa, neutrala och positiva beskrivningar av samtalsämnen på Riks.

Antalet negativa, neutrala och positiva beskrivningar av samtalsämnen på Riks.

AI:n har pekat ut över 10 000 samtals­ämnen som fått fler än 82 000 be­skrivningar. Av dessa var endast 1 100 positivt laddade och 22 000 negativt. Nästan alla samtals­ämnen har en negativ slagsida.

Miljöpartiet är hycklande, oansvariga, hysteriska och orealistiska. Social­demokraterna är desperata, makt­hungriga och inte att lita på. Invandrare är otacksamma, arbetslösa och farliga kriminella. Sverige­demokraterna däremot är miss­förstådda, miss­tolkade och demoniserade. Men mer om detta senare.

Om Aftonbladet

Bild på Hierta

Text & datajournalistik: Johan Ekman

Design & koncept: Daniel Kozlowski

Videoredigering: Viktoria Hummelstedt

Utveckling: Ulrika Andersson, Vasilios Hatciliamis, Rudolf Hersén, Gustav Utterheim

Redaktionell utvecklingschef: Titti Jersler

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson

Stf ansvarig utgivare: Martin Schori

Support: Kontakta kundtjänst

Användarvillkor ● Personuppgiftspolicy ● Cookiepolicy ● Nyhetsbrev

Om Aftonbladet