Del 3 – EFTER
Annikas aska ska spridas till havs.
Men en av hennes frågor saknar fortfarande ett svar.
– Hur många sitter som jag? Och undrar om de har piller så det räcker?
Av: Alexander Bönke och Magnus Wennman
Den lilla träkyrkan i Helgalunden fylls sakta med folk.
I altargången hälsar de på varandra. Familj, kollegor, grannar, vänner och bekanta. Några kramas hjärtligt, andra möts för första gången.
Framme vid altaret står urnan på ett litet glasbord. Den är tillverkad av sammanpressad sand och omgiven av blomsterkransar. Bredvid står ett porträtt av Annika i guldram.
– Den blicken har jag fått många gånger. Då visste man att hon tänkt efter och hade något viktigt att säga, säger en kvinna i svart och pekar på bilden.
Foto: Magnus Wennman
Klockorna ringer in, ett trettiotal personer tar plats i bänkarna och prästens röst fyller kyrkan.
– Det finns enastående människor som lever enastående liv, säger han.
– Annika var en av dem.
För Annika handlade det här reportaget aldrig om henne som person. Att bjuda in en reporter och fotograf – i sitt hem, i sitt liv, i planerna för sin död – var ett nödvändigt ont. För att driva frågan om dödshjälp i Sverige framåt. Och se till att ingen i framtiden skulle behöva gå igenom samma sak som hon gjort.
Eller som hon sa när hon satt vid köksbordet och la sina piller i tre små glas:
– Hur många runt om i landet sitter som jag och räknar piller? Och funderar på om de har så att det räcker?
Foto: Magnus Wennman
Svaret är att ingen vet. Vi vet att det registreras ungefär 1 300 självmord per år, plus ytterligare ungefär 300 där man misstänker att personen tagit sitt liv.
Men hur många av dem som är som Annika? Sådana vars kroppar invaderats av sjukdomar och som därför avslutar sina liv innan smärtan och lidandet tar över.
Som i andra länder kanske kunnat få hjälp att dö?
Omöjligt att säga.
Det vi har är historier. Om svenskar som tagit sig till dödskliniker i Schweiz. Om läkare som hjälpt svårt sjuka patienter att avsluta sina liv i hemlighet. Om släktingar som plötsligt slutat äta på äldreboendet. Om någon som vandrat ut i en sjö.
Och om dem som samlat på sig piller. Som Annika.
De blyinfattade fönstren färgar solljuset i olika nyanser av blått och lila. En doft av varmt trä sprider sig i kyrkan medan prästen fortsätter sitt griftetal.
– Annika kunde konsten med vänskap. Det tror jag många här inne kan intyga.
Foto: Magnus Wennman
Frågan om dödshjälp är aktuell världen över. I takt med att den medicinska vetenskapen gör det möjligt att hålla oss vid liv allt längre blir det oundvikligt att ställa frågan:
När har en människa rätt att säga ”nu räcker det”?
I flera länder finns lagstiftning på plats. I till exempel Nederländerna, Belgien, Spanien och flera amerikanska delstater är olika former av dödshjälp lagligt. Storbritannien röstade ja till att införa det i höstas. I Danmark utreds frågan just nu. I Frankrike går debattens vågor höga. Som vanligt.
Men i Sverige har det varit tyst.
I ett land där svaret på många – kanske de flesta – frågor är att tillsätta en utredning, så har både socialdemokratiska och borgerliga regeringar vägrat varje gång Statens medicinsk-etiska råd föreslagit en om dödshjälp.
Men de senaste åren har det börjat röra på sig. Svenska folket blir allt mer positiva. I opinionsundersökningar svarar en majoritet att de är för någon form av dödshjälp.
Politikerna har försiktigt följt efter. Numera är sex av åtta riksdagspartier öppna för en statlig utredning.
Två är emot. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.
Kyrksalen fylls med orgelmusik. Alla reser sig i tur och ordning med en blomma i handen. De tar sig fram till urnan för ett sista farväl. Högen av gula, röda, vita och lila blommor växer framför porträttet av Annika.
Någon torkar en tår. Alla ger ett medkännande leende och en liten nick mot hennes släktingar på första raden.
Trots att det finns en majoritet både i riksdagen och bland svenska folket för att utreda dödshjälp, är chansen för att det kommer hända den närmsta tiden liten – för att inte säga obefintlig.
I den nuvarande regeringen säger Kristdemokraterna bestämt nej.
– Vi vet redan att vi är emot dödshjälp. Då finns det ingen anledning att använda statens resurser till att utreda en fråga som vi kommer säga nej till i alla fall, säger ordföranden i riksdagens socialutskott Christian Carlsson.
Och även om det skulle bli regeringsskifte vid nästa val ser det inte mycket ljusare ut för dem som hoppas på en utredning och på sikt kanske laglig dödshjälp i Sverige.
Socialdemokraterna vill inte ställa upp på en intervju, men Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet, svarar i ett mejl att partiet dragit ”den principiella slutsatsen” att de är emot dödshjälp och ”ser därför inget skäl till att driva på en utredning”.
Därmed är läget låst. I bägge block finns en stark motståndare. Och i ärlighetens namn. Även om övriga partier är öppna för en utredning så är det knappast någon som står och skriker på barrikaderna.
Man avvaktar.
Tonerna från ”Amazing Grace” ebbar ut. Prästen tackar alla som kommit och bjuder in till fika och minnesstund en trappa ned.
Begravningsgästerna reser sig långsamt, nästan lite tvekande. Många dröjer sig kvar, går fram en sista gång för att säga hej då och kanske ta ett snabbt foto. Innan de försvinner en efter en.
Foto: Magnus Wennman
Kvar står en urna i ett hav av blommor.
Lite damm virvlar upp genom solljuset och utanför hörs en koltrast som sjunger in våren.
”Jag vill skicka in en liten giftpil i motståndet mot dödshjälp. Om det här ger ringar på vattnet och skapar debatt när det publiceras så var det värt det. Vi måste kunna få dö på ett värdigt sätt.”
Den inre kretsen har hyrt ett skepp. Grönt med brunröda segel.
Annika ville att hennes aska skulle spridas i havet utanför Mölle på Kullahalvön i västra Skåne, där hon tillbringade så många lyckliga somrar som ung.
Nu är alla tillstånd klara. Klockan har passerat tolv och den lilla gruppen bär ombord urnan, startar motorn, släpper förtöjningarna och ger sig av. Ut till havs.
En bit bort tornar Grand Hôtel. På en kulle mitt i den kända badorten och med milsvid havsutsikt.
För nästan exakt 69 år sedan utsåg den här tidningen en då 18-årig Annika Hildebrand till årets första ”Fröken Brunböna” på det hotellet. Flickan med finast solbränna fick en bukett blommor, ett halsband med kaffebönor och sin bild på förstasidan.
”Tänk i alla fall, bara två försiktiga dagar bland Mölles klippor och ett så strålande resultat. Vad månne det inte bliva av den brännan när det är dags för kräftpremiären”, skrev vi den gången.
Det var 1956 och Annika tog sina första stapplande steg ut i vuxenlivet.
År 2025 ser hotellet ungefär likadant ut. Reportern och fotografen är nya, men Aftonbladet finns kvar. Annika har hunnit leva ett helt liv.
En kilometer utanför kusten slår de av skeppets motor. En lätt bris far över vattenytan och bara något enstaka moln skymmer solen.
Urnan är gjord av sammanpressad sand. Den flyter en liten stund innan sandkornen lossnar och singlar ned mot botten.
Annikas aska bildar ett moln i vattnet och sprids ut i ett kyligt Kattegatt.
Kvar på ytan flyter syren, blåklint, timjan och kaprifol. Skeppet tar tre varv innan det vänder in mot kusten igen.
På Mölles klippor syns inga brunbönor till. Det är fortfarande några veckor kvar till sommaren och årets badsäsong.
Därför publicerar vi
Reportaget om Annika Hildebrands lyfter fram den komplexa och kontroversiella frågan om dödshjälp och rätten till en värdig död. Detta är en fråga av stort allmänintresse som berör etik, lagstiftning och mänskliga rättigheter.
Genom att följa Annika under hennes sista månader ger reportaget en unik inblick i tankarna och känslorna hos någon som står inför detta svåra beslut. Det ger en mänsklig dimension till en ofta abstrakt debatt.
De pressetiska reglerna säger att medier ska vara mycket försiktiga vid självmord, men att undantag kan göras om det finns ett uppenbart allmänintresse och samtycke. I det här fallet har Annika själv valt att dokumentera sitt beslut – under lång tid – och även hennes anhöriga har gett sitt medgivande.
Så gjorde vi
Under sex månader följde vi Annika Hildebrands väg mot döden. Från planeringen av hennes självmord och fram till begravningen.
Vi har talat med flera personer i Annikas närhet om hennes planer under arbetets gång. De förblir anonyma i det här reportaget. Hon hade inga barn.
Det var Annikas önskan att reportaget skulle publiceras efter hennes begravning. Bilder som publicerats är tagna i enlighet med Annikas vilja.
Om reportaget väcker känslor och tankar om självmord/suicid finns det organisationer du kan kontakta, exempelvis: Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag, eller Jourhavande medmänniska som nås nattetid på 08-702 16 80.
Om Aftonbladet
Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Karin Schmidt, Martin Schori och Magnus Herbertsson
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
Användarvillkor ● Personuppgiftspolicy ● Cookiepolicy ● Rapportera fel ● Nyhetsbrev