Aftonbladet

ATTACKERNA – I SJU PUNKTER

KARTGRAFIK: Så angrep Hamas Israel

Av: Johan Ekman, Sofia Boström och Titti Jersler

Publicerad 9 oktober 2023

Tidigt på morgonen den 7 oktober invaderar Hamas Israel från Gaza­remsan.

De tar sig in i landet via land, hav och luft. Samtidigt avfyras tusentals raketer mot israeliska mål.

AP, X

Israel har svarat med intensiva luftanfall mot Gaza. Tusentals människor har dött på bägge sidor av konflikten och över hundra personer har tagits som gisslan av Hamas.

Här är senaste dagarnas attacker – i sju kartpunkter.

Maya Alleruzzo / AP

Hamas stormar gränsen

Nära Erez, Israel

Tidigt på morgonen lördagen den 7 oktober attackerar Hamas Israel. I ett klipp ser man hur en hjul­lastare används för att riva gräns­stängslet nära gräns­över­gången vid Erez.

I andra videos stormar beväpnade hamas­krigare gräns­övergången med dragna vapen. Det finns också videos på hur Hamas använder drönare som släpper granater för att slå ut israeliska försvars­positioner.

Foto: Tsafrir Abayov / AP

Tusentals missiler avfyrade mot Israel

I samband med att gränsen stormades avfyrades det tusentals missiler från Gaza in i Israel. Enligt israeliska källor avfyrades över 2 000 första dygnen, medan Hamas uppger att de skjutit över 5 000 mot centrala och södra Israel.

Det israeliska missilförsvaret sköt ned de flesta raketerna, men några slank igenom. Bland annat träffades sjukhuset Barzilai i staden Ashkelon, men utan att någon person ska ha skadats.

Attack mot musikfestival

Kibbutz Re’im, Israel

Ett tidigt mål på lördagen var musik­festivalen Supernova utanför kibbutzen Re’im. Enligt vittnes­mål anlände ett femtiotal hamas­krigare i jeepar. De öppnade eld mot obeväpnade festival­besökare som flydde i panik ut i buskage och närliggande fält.

Många festivalbesökare gömde sig också i träd, enligt vittnes­uppgifter till BBC. Krigare gick sedan från träd till träd och sköt de som försökt komma undan.

Enligt räddningstjänsten Zaka dödades minst 260 personer. Många saknas fortfarande.

Foto: Ohad Zwigenberg / AP

Israeliska staden invaderas

Sderot, Israel

Under lördagen kommer rapporter om att palestinska an­gripare har gått in i staden Sderot som ligger nära gränsen till Gaza. Video­klipp visar hur beväpnade män patrullerar på hustak och hur de skjuter åt olika håll från pickup­bilar på stadens gator.

Hamas intog och barrikaderade sig också i stadens polisstation. Efter en tids strider beslutade israeliska styrkor att förstöra stationen med grävmaskin för att tvinga ut angriparna.

Under lördagen flödade det bilder och videos på sociala medier där döda ligger längs stadens gator.

Foto: X

Många rapporter om kidnappningar

Kibbutz Be’eri, Israel

I ett klipp från kibbutzen Be’eri ser man hur män med automat­vapen drar med sig äldre civila mot jeepar. CNN har bekräftat att några av de som ses föras bort med händerna bak­bundna i en video senare ses liga döda i ett annat videoklipp.

Kibbutzen var ett tidigt mål för Hamas och blev väldigt hårt ansatt, enligt israeliskt försvar. 48 timmar efter attackens start pågick det fortfarande strider mellan Israelisk militär och Hamas i området.

Under lördagen postas mängder med video­klipp på civila israeler som tagits till fånga av Hamas. Över 100 uppges ha förts över gränsen in i Gaza.

Foto: Ilan Assayag / AP

”Ett israeliskt misslyckande av gigantiskt mått”

Ofakim, Israel

Redan tidigt under lördagen stod det klart att det israeliska försvaret blivit tagna på sängen av Hamas anfall. Flera städer och byar i Israel hann bli attackerade innan israeliska styrkor var på plats. Hamas kom så långt som till staden Ofakim, som ligger flera mil inåt landet.

Kritiken är hård i israelisk media. Hur kunde ett land med en så pass erkänd under­rättelse­apparat och militär inte försvara sitt folk? I tidningen Haaretz skriver en skribent: ”I timmar fick boende försvara sig själva mot terroristerna, utan hjälp från vare sig armé eller polis. De var långt från platsen.”

Foto: Adel Hana / AP

Israels svar: blockad av hela Gazaremsan

Gaza, Palestina

Under måndagen meddelades att Israel sätter hela Gazaremsan under blockad. "Ingen elektricitet, ingen mat, inget bränsle" kommer föras in i Gaza, enligt Israels försvarsminister Yoav Gallant.

Al Jazeera rapporterar om en ”massiv upprustning” vid gränsen runt Gaza.

Sedan lördagen har över tusen mål bombats i Gaza av Israelisk militär, med många döda och skadade. Israel har bombat flerfamiljshus, en moské, tunnlar byggda av Hamas, och hem till Hamasledare. Av de hundratals som dödats är minst 20 barn, enligt Reuters.

Majdi Mohammed / TT NYHETSBYRÅN

Om Aftonbladet

Bild på Hierta

Text: Johan Ekman, Sofia Boström och Titti Jersler‎

Utveckling: Ulrika Andersson

Design: Daniel Kozlowski

_____________________

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson

Stf ansvarig utgivare: Martin Schori

Support: Kontakta kundtjänst

Användarvillkor ● Personuppgiftspolicy ● Cookiepolicy ● Nyhetsbrev

Sekretessinställningar

Om Aftonbladet