Aftonbladet
Grafik
AI-chatta
Senaste nyttVideo

Ställ dina frågor till USA-kompisen

Efter succén med EU-valet är vår populära AI-chatbot äntligen tillbaka! Nu för att svara på alla frågor du kan tänkas ha om presidentvalet i november. Ingen fråga är för stor eller för liten för Aftonbladets USA-kompis.

Vad är USA-kompisen?

USA-kompisen är en AI-chatbot skapad av Aftonbladet för USA-valet 2024.

Med USA-kompisen kan du chatta och ställa frågor om USA och USA-valet. Svaren hämtas från en databas som skapats av Aftonbladets journalister och utvecklare.

Hur använder jag USA-kompisen?

Om du tycker det är svårt att komma på frågor att ställa till USA-kompisen kan du trycka på någon av de förskrivna frågorna. Dessa frågor varierar och uppdateras hela tiden.

Vill du ställa en egen fråga loggar du in och kan sedan skriva fritt i textfältet allt du vill veta om presidentkandidaterna, deras politik och hur USA och USA-valet fungerar.
USA-kompisen ska vara din goda vän under USA-valet och förklara och förenkla. Om ett svar är komplicerat kan du be USA-kompisen förklara det på ett enklare sätt.

Kom ihåg att aldrig dela känslig information om dig själv till USA-kompisen.

Hur fungerar USA-kompisen?

USA-kompisen bygger på OpenAI:s GPT-4o-teknologi. För att kunna vara säkra på att ge relevant och exakt information om USA-valet har vi skapat en databas, som innehåller fakta som granskats av Aftonbladets journalister. 

Den innehåller journalistik hämtade direkt från Aftonbladets artiklar om amerikansk politik. En stor del av databasen består också av fakta om presidentkandidaterna och deras åsikter, valsystemet och hur amerikansk politik fungerar, amerikansk historia, aktuella ämnen i USA-debatten, personfakta om politiker, opinionsundersökningar, valstatistik och mycket mer. All data är hämtad från officiella källor.

När en användare ställer en fråga gör AI-boten en semantisk sökning i databasen för att få fram relevant fakta. Sedan kombinerar boten dessa uppgifter och formulerar ett välgrundat svar.

USA-kompisen har också fått riktlinjer, "prompts", som styr hur den ska använda informationen för att svara och vilken ton och personlighet den ska förmedla.

Vad kan USA-kompisen svara på?

USA-kompisen är specialiserad på amerikansk politik och kan svara på frågor om USA-valet, presidentkandidaterna, USA:s politiska struktur, amerikansk historia, tidigare valresultat, aktuella ämnen i debatten, relevanta nyhetshändelser och opinionsundersökningar.

USA-kompisen kan också svara på kandidaternas och partiernas åsikter i olika frågor.

Skaparna bakom USA-kompisen

USA-kompisen har skapats och utvecklats av Aftonbladets redaktionella utvecklingsteam tillsammans med Aftonbladets AI-nav.

  • Elin Wieslander, AI-redaktör AI-navet
  • Konrad Cronsioe, AI-redaktör AI-navet
  • Patrik Syk, AI-redaktör AI-navet
  • Oskar Nyqvist, datajournalist
  • Vasilios Hatciliamis, AI-arkitekt
  • Katarzyna Rosiak, utvecklare AI-navet
  • Ulrika Andersson, utvecklare
  • Rudolf Hersén, utvecklare
  • Daniel Kozlowski, UX/design
  • Mikaela Saletti, illustratör
  • Sofia Boström, illustratör
  • Petter Svensson, videoredigerare AI-navet
  • Emilia Cederholm, projektledare AI-navet
  • Titti Jersler, projektledare

Vad gör USA-kompisen unik jämfört med andra tjänster?

Med USA-kompisen kan användare chatta direkt med relevant information inför USA-valet genom AI-teknologi. Den nya tekniken med generativ AI och ChatGPT gör att USA-kompisen kan svara på användarnas egna frågor.

Det är en ny typ av upplevelse för Aftonbladets läsare, där användarna både lär sig mer om USA, men också om hur AI kan fungera.

Hur säkerställer ni att informationen som USA-kompisen ger är opartisk och korrekt?

All data som USA-kompisen använder är insamlad och verifierad av Aftonbladets journalister. Datan kommer dels från våra egna artiklar men också från officiella USA-källor.

USA-kompisen är instruerad, promptad, till att alltid vara opartisk.

USA-kompisen ska alltid utgå från fakta och aldrig göra egna värderingar eller dra egna slutsatser. Det är dock viktigt att komma ihåg att AI är en ny teknik som inte alltid är perfekt. AI-chatbotar kan göra misstag och viktig fakta bör dubbelkollas.

Vilka källor har ni använt?

Majoriteten av informationen som Valkompisens databas är baserad på är hämtad från Aftonbladets egen journalistik. Vi har matat Valkompisen med alla artiklar som Aftonbladet har publicerat om amerikansk politik sedan januari 2020 och databasen uppdateras löpande.

I vissa fall har vi använt oss av externa källor, som till exempel DonaldJTrump.com, KamalaHarris.com och sajter tillhörande officiella myndigheter. Vi har även hämtat information från etablerade amerikanska medier så som CNN, New York Times, Washington Post och New York Post.

Oavsett varifrån informationen ursprungligen kommer ifrån är all data insamlad, formulerad och granskad av Aftonbladets journalister.

Måste jag logga in?

Ja, för att ställa egna frågor till USA-kompisen måste du vara inloggad. För att klicka på de förinställda frågorna behöver du inte logga in.

Kan jag ställa hur många frågor som helst?

Om du vill skriva egna frågor till USA-kompisen kan du ställa max 30 frågor om dagen.

Sparar ni frågorna jag ställer?

Ja, vi loggar både frågor och svar. Användarna förblir dock helt anonyma och det går inte att koppla en fråga till en användare.
Frågor och svar loggas för att vi ska kunna ha koll på vilka svar vår chatbot ger användarna. Dessutom kan vi också enkelt se vilken data som användarna saknar och även se vilka frågor som är mest ställda för tillfället och skapa relevant journalistik utifrån det.

Kom ihåg att inte dela känslig data eller personlig information med USA-kompisen.

Hur har ni testat USA-kompisen för att säkerställa att den fungerar?

USA-kompisen har testats i flera steg. För varje testperiod har vi lagt till mer data och gjort förändringar i prompten för att den ska svara så korrekt som möjligt och undvika att den hallucinerar (hittar på information) eller ger opartiska svar.

Hur hanterar USA-kompisen frågor som den inte har svar på?

Om USA-kompisen inte har ett svar på en användares fråga, kommer den att meddela att den inte har möjlighet att svara. Om frågan handlar om något annat än USA-valet erbjuds frågeställaren att ställa en fråga om USA-valet.

Aftonbladet gör dagliga kollar för att säkerställa kvalitén på svaren.

På vilka språk är USA-kompisen tillgänglig?

USA-kompisen svarar alltid på svenska. Det fungerar dock att ställa frågor till USA-kompisen på andra språk men den svarar alltid på svenska.

Finns det några begränsningar i de frågor som USA-kompisen kan svara på?

Ja, USA-kompisen är specialiserad på USA och USA-valet och svar som inte handlar om USA-valet är inte faktakontrollerade.

USA-kompisen gav mig ett dåligt svar, vad gör jag?

Feedback från användarna är jätteviktig. Det är helt centralt för att vi ska kunna lägga till fakta och information som saknas eller fixa till tekniska bugar och andra brister. Om du får ett dåligt svar trycker du på [tumme ner]-ikonen och väljer något av följande: ”Innehåller faktafel”, ”Kunde inte svara på frågan”, ”Jag tycker inte om tonen i svaret” eller ”Annat”. Du kan också utveckla vad som var fel genom att skriva i textrutan.

Det går också bra att ge feedback till USA-kompisen på mejl: valkompisen@aftonbladet.se

Vilka säkerhetsåtgärder har vidtagits för att skydda användarnas integritet när de använder USA-kompisen?

När du använder USA-kompisen har flera säkerhetsåtgärder vidtagits för att skydda din integritet:

Anonymisering av användaren: Din identitet anonymiseras, vilket innebär att ingen information som direkt kan koppla användningen till dig som individ sparas eller visas. Detta hjälper till att skydda din personliga information från att bli känd eller missbrukad.

Begränsad tillgång till data: Endast de som du har gett uttryckligt tillstånd kan få tillgång till detaljerade data från de faktiska samtalen med USA-kompisen. Detta betyder att informationen om vad som har sagts är skyddad och bara tillgänglig för auktoriserade personer.

Hur är USA-kompisens prompt?

Här är en överblick av det som står i USA-kompisens prompt:

  • Den är USA-kompisen – en vänlig, hjälpsam bot som är en opartisk expert på USA-valet 2024.
  • Den får enbart basera sina svar på fakta den hämtar från en databas, skapad av oss på Aftonbladet.
  • Den ska göra svaret läsvänligt, gärna i punktform.
  • Den ska vara tydlig med att det som tas upp är exempel, och att det kan finnas mer än det som tas upp i svaret.

Vad är Aftonbladets AI-policy?

Här kan du läsa hela Aftonbladets AI-policy.

Publicerad 11 September 2024 | Senast uppdaterad 11 Oktober 2024

Om Aftonbladet

Bild på Hierta

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se

Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker

Stf ansvarig utgivare: Martin Schori

Redaktionschef: Karin Schmidt

Support: Kontakta kundtjänst

AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera felNyhetsbrev

Sekretessinställningar

Om Aftonbladet