GRAFIK: Följ rebellernas framfart dag för dag
Av: Victor Stenquist och Oskar Nyqvist
Publicerad 10 december 2024
Efter 53 år vid makten är Assadregimens tid slut.
I en chockartad offensiv har rebellstyrkor tagit kontroll över Syrien i ett förlopp som få förutsåg.
Matias Delacroix / AP
Det började med missnöjesyttringar under den arabiska våren i januari 2011.
Mer än ett årtionde senare har Assadregimen fallit efter en chockoffensiv.
Aftonbladet har här kartlagt rebellernas framfart – där stad efter stad föll i dess grepp.
30 november
Efter år av intensiva strider och belägring föll Aleppo, Syriens största stad, till rebellstyrkor och deras allierade i vad som beskrivits som en chockoffensiv.
Staden, som en gång var en pulserande handelsmetropol, hade förvandlats till en ruin efter åratal av konstant bombardemang. Händelsen markerade en betydande vändpunkt i kriget, då regimen återtog kontrollen över en strategiskt viktig plats.
5 december
Hama, känd för sitt historiska motstånd mot regimen, blev nästa stad att falla i rebellernas framryckning. Staden föll snabbt efter en intensiv offensiv. Civila rapporterade om tunga flyganfall och markoffensiver som lämnade stadsdelar i ruiner. Hama-fallet blev en psykologisk och strategisk seger för rebellerna, som fortsatte sin framfart över oppositionens territorier.
7 december
Homs, en stad som kallats ”revolutionens huvudstad”, föll efter år av belägring och bombningar. Regeringstrogna styrkor, som kämpat för att hålla staden, drabbades av stora förluster i både manskap och moral. Tusentals civila tvingades till flykt under stridigheterna i stadens om har en mycket strategiskt viktig position varifrån man kan kontrollera gasdepåer och skära av huvudstaden Damaskus från havet.
7 december
Daraa, där revolutionen hade sin början med fredliga protester 2011, återtogs av rebellstyrkor efter flera dagar av hårda strider. Fallet av Daraa blev en symbolisk seger för rebellerna, eftersom det markerade slutet på revolutionens födelseplats. Staden hade länge varit delad mellan opposition och regering, men tvingades slutligen kapitulera för rebellstyrkor, som använt staden som utgångspunkt för sina sydliga anfall mot Damaskus i norr.
8 december
Damaskus, Syriens huvudstad och maktens centrum, föll till slut efter en blixtoffensiv av rebellernas styrkor. Stadens fall markerade slutet på organiserat motstånd från regimtrogna styrkor i större delar av Syrien. Fallet av Damaskus blev en symbol för rebellstyrkornas fullständiga seger i konflikten och starten på ett osäkert kapitel för Syriens framtid.
Om Aftonbladet
_____________________
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Support: Kontakta kundtjänst
Användarvillkor ● Personuppgiftspolicy ● Cookiepolicy ● Nyhetsbrev